Fransız Vatandaşıyla Nasıl Evlenilir?
FRANSIZ VATANDAŞIYLA EVLENMEK VE FRANSA’DA HAYAT KURMAK
Merhaba 🙂 Bugün farklı bir yazıyla karşınızdayım. “Evcil hayvan ile Fransa Yolculuğu” yazım o kadar ilgi gördü ki teknik bilgiler vereceğim bir yazı daha yazmak istedim. Bu sefer Fransız vatandaşıyla, Türk makamları önünde evlenecek olan/evlenmek isteyen Türklere hitap eden bir yazı hazırladım. İşinizi büyük ölçüde kolaylaştıracağını biliyorum. Hadi başlayalım!
[UYARI: Bu yazı Fransa’daki resmi nikahtan bahsetmemektedir. Bu yazı 2 Fransız vatandaşının Türkiye’deki Fransız Konsolosluğu’nda evlenmesinden de bahsetmemektedir. Eğer Fransız eş Türkiye’ye yerleşecekse onun da formalitelerini bilmiyorum. Zira ben sadece kendi deneyimimi anlatıyorum]
Varan 1: Elbette her şeyden önce sizi dünyalar kadar çok seven, aradaki mesafelerden, ülkeler arasındaki sınırlardan bıkan bir adet Fransız sevgiliniz olması gerekiyor. Şaka yapmıyorum aranızda gerçek bir sevgi olması gerekiyor. Çünkü bu evliliğin gerçek bir evlilik olması gerekiyor. Fransız Devleti bu evliliğin formalite / sahte olduğunu anladığı an başınız belada demektir.
Varan 2: Karınız/kocanız olmasını istediğiniz kişiyi buldunuz (en zor kısmı tamam!) evlilik teklifi de geldi. Belki Fransa’da da düğün olacak ama oraya herkesi çağıramayacağınız için resmi nikahı Türkiye’de Türk makamı önünde (belediyede) kıymak istiyorsunuz. Aynı benim ve eşim gibi. O zaman Fransız nişanlınızın yapması gereken işler var. Nişanlınızın Türkiye’deki Fransız Konsolosluğu’ndan Bekarlık Belgesi (CCAM) alması gerekiyor. Böylece hem Fransız Devleti’ne yurtdışında evleneceğini bildirmiş oluyor hem de Türk makamına bekar olduğunu kanıtlamış oluyor. Malum aynı anda sadece 1 kişiyle evli olabilirsiniz. Konsolosluktan bu belgeyi alması için konsolosluğa teslim etmesi gereken belgeler konsolosluğun resmi sitesinde yazıyor. Sizin Fransızcanız yoksa nişanlınız siteye baksın. https://istanbul.consulfrance.org/Mariage
Bu belgelerden oluşan dosyayı nişanlınız imzalayıp size göndermeli çünkü formların bir kısmını da sizin doldurmanız ve imzalamanız lazım. Sonra konsolosluğun kapısındaki kutuya atabilirsiniz veya postalayabilirsiniz. Bekarlık belgesi tam 8 hafta sonra hazır olacak ama sadece Fransız nişanlı belgeyi bizzat teslim alabilir. Veya dosyasına gereken pulu eklediyse konsolosluk belgeyi o pulla nişanlınıza (ikametgahına) postalayabilir.
Varan 3: Bana sorarsanız nişanlınız Türkiye’ye gelip belgesini teslim alsın böylece hazır kendisini yakalamışken belediyeden nikah tarihi de alabilirsiniz :)) Güzel bir haber vereyim bu bekarlık belgesi hem Fransızca hem Türkçe olacak yani çevirtmenize gerek yok ama belediyeye gitmeden önce kaymakamlığa onaylatmak zorundasınız. (Kadıköy bel’de evlenecekseniz Kadıköy kaymakamlığı gibi) Bağlı olduğunuz belediyeyi telefonla arayın ve yabancıyla evlenirken gereken belgeleri sorun. (Kan tahlili, sağlık raporu gibi) İşinizi garantiye alın. Çiftin bizzat gitmesi zorunludur, gidin güzel güzel nikah tarihinizi alın. Eğer özel bir tarihte evlenmek istiyorsanız (7.7.17 gibi) o 8 haftalık süreyi iyi ayarlamalısınız.
Varan 4: Evlendiniz! Mutluluklar dilerim! Ancak bürokratik işler bitmedi. Resmi nikahın Fransa’da da geçerli olması lazım. (Transcription sur les registres français) Nikahınızı Fransa’da saydırmazsanız eşinizle Fransa’da yaşayamazsınız. Yani oturma izni alamazsınız. Fransa’ya yerleşmeyecekseniz bile bu işlemi yapmazsanız Fransız eşinizin başına iş açılır. Hem 2 aile cüzdanınızın olması fena mı? Bu yüzden yine Fransız kons’nun resmi sitesine bakıp gereken belgeleri hazırlıyorsunuz ve o dosyayı da kons’un kapısındaki kutuya bırakıyorsunuz. Hadi yine tam 8 hafta bekle kolaysa!
Varan 5: Bu süreyi lehinize kullanın ve nüfus cüzdanınızı, pasaportunuzu, varsa ehliyetinizi yeni soyadınızla yenileyin. İyi haber şu ki artık siz karı-koca olduğunuz için Fransız aile cüzdanınızı eşinize gerek kalmadan konsolosluktan alabileceksiniz. Size gün ve saati bildirecekler. Zaten o aile cüzdanı size uzun süreli vize (VLSTS) yani Fransa’ya temelli taşınma başvurunuz için lazım! Şimdi Fransa vizesi için yetkili tek kurum olan VFS Global’in sitesinden gerekli belgeleri bulun ve Harbiye şubesinden (uzun süreli vize Altunizade’den yapılmıyor) randevunuzu alın. Fransız vatandaşının eşi olduğunuz için vize ücreti ödemeyeceksiniz. Vfs sizi yine Harbiye’de bulunan OFII yani Fransız göçmen bürosundaki sağlık kontrolüne yönlendirecek. Taksim’deki verem vakfında ise ciğer filminiz çekilecek. (Ofii Fransızca bilip bilmediğinizi öğrenmek isteyecek eğer bilmiyorsanız yapmanız gerekenleri bilmiyorum çünkü ben 2003’ten beri Fransızca konuşuyorum. Fransa’ya gitmeden ya da Fransa’ya geldiğinizde zorunlu kursa katılacaksınız galiba) Vfs’nin yine Harbiye şubesinden pasaportunuzu teslim alabilirsiniz.
Varan 6: Uçak biletinizi aldığınız gibi karınıza/kocanıza kavuştunuz! Allah bir yastıkta kocatsın! Ama işler hala bitmedi! Hiç vakit kaybetmeden bulunduğunuz şehirdeki OFII şubesine VFS’nin size anlattığı şekilde belgelerinizi postalamanız gerekiyor. (Fransa’da mektupları, kargoları avis de réception ile göndermek adettendir. Yani postanız yerine ulaştığında size haber verilmesini isteyin) Hiç telaş etmeyin iki aydan önce cevap gelmeyecek ama mutlaka gelecek. Sizi davet edecekler. MUTLAKA o davete icabet etmeniz gerekiyor. O randevuda pasaportunuza sadece 1 sene geçerli olacak olan oturma izniniz işleniyor. Bir de Fransız Cumhuriyeti yasalarına uyacağınızı beyan ettiğiniz bir belge imzalatılıyor. Ben Fransa’da master yaptığım için ve master diplomamın aslını gösterdiğim için bana imzalatmadılar! Oturma izniniz olduğuna göre artık hem bir yerde çalışabilir hem de sosyal güvenlik numarası alabilirsiniz artık sosyal güvenlik konusunu da ben anlatmayayım eşiniz size yardım eder.
Varan 7: Bu oturma izninin süresi, verildiği an değil Harbiye’de uzun süreli vizenizin verildiği günden itibaren başlıyor!!! Anlamadıysanız bir daha okuyun çünkü burası çok önemli! Yani diyelim ki vizeniz (oturma izniniz değil) 6 Temmuz 2017’de başlamış. Demek ki izniniz 6 Temmuz 2018’e kadar geçerli! Yenileme zamanı ise iki ay öncesi yani 6 Mayıs 2018! Bu sefer https://service-public.fr resmi sayfasında belirtilen belgelerle bulunduğunuz şehrin Ofii’sine gideceksiniz. Çok yüksek ihtimalle bu sefer size iki senelik oturma izni (pluriannuelle) verecekler oh kafanız bir süre rahat!
*Eğer olur da Fransa’da adres değişikliğiniz olursa hem ayrıldığınız şehrin hem de yeni taşındığınız şehrin Ofii’sine bildirmek zorundasınız ki size yeni oturma izni versinler. Aynı şehirde başka bir eve taşınsanız da oranın ofii’sine bildirmek zorundasınız. Beyan için size tanınan süre 3 ay*
Varan 8: İki senenin sonunda (yani yine bitmesine iki ay kala!!!) bu sefer 10 senelik oturma iznine (carte de resident) başvuracaksınız. Yine ‘service public’ sitesinde belirtilen gerekli belgeleri toplayacaksınız. Fransa’da kesintisiz geçirdiğiniz 4 senenin sonunda vatandaşlığa başvurma hakkınız doğacak ama olur da reddedilirse diye (reddedilmesi olası) bu 10 senelik oturma iznine ihtiyacınız var.
İşte böyle sevgili okurlarım. Zahmetli bir süreç. Ama sevdiğiniz kişiyle ömür boyu yaşamak var sonunda; yani tüm yorgunluklara değer! Aranıza giren tüm mesafeler sevginizi kamçılıyorsa, bu bürokratik sınavdan geçebilmişseniz bundan büyük mutluluk yok. Şöyle düşünün; aynı milliyetten iki sevgili bu işlerle sınanmıyorlar yani birbirlerini gerçekten sevip sevmediklerini göremiyorlar 😀 Şimdiden kolaylıklar dilerim! Okuduğunuz için teşekkürler.
* Fransa’da yaşamayı mı düşünüyorsunuz? “Fransa’da Hayatta Kalma Kılavuzu” serimi okumanızı rica ederim.
*2023 Mayıs ayı itibariyle Fransa vatandaşıyım. Vatandaşlığa geçiş sürecimi de blogumda okuyabilirsiniz.