Voyage en Avion Avec Le Bébé / Bebekle Uçak Yolculuğu

Merhaba! Biz bebeğimizle ilk kez uçak yolculuğu yaptık ve yapmak üzere olanlar, nasıl olduğunu merak edenler için deneyimimizi not düşelim istedik. Hadi başlayalım!

Not: Bu yazım http://kadinvs.com sitesinde de yayınlanmıştır.

Biliyorum uçakta bebek olması feci bir şey. Ömrüm boyunca uçakta bebek olmasından nefret ettim. Bebeğimle uçağa bindiğimde ise durumun diğer yolcular için olduğundan çok bebek için zor olduğunu anladım. Anne babayı da geçtim bebek için zor arkadaşım meğer bu yüzden ağlıyorlarmış. Hatta şunu düşündüm: Minnacık bedenleriyle o uçak onlara dar geliyorken biz yetişkin bedenlerimizle nasıl daralmıyoruz? Aslında uçağın onlara geniş gelmesi ve bizim dar alan yüzünden ağlamamız daha normal olmaz mıydı? Ama işte tam tersi oluyor ve yetişkinler sakin duruyorken ağlayanlar bebekler oluyor. Bu yüzden mümkünse bebeğiniz laftan anlayıp uçuş boyunca yerinde sabırla duracak yaşa gelmeden uçağa binmeyin 🙂 biz İstanbul’a üç günlüğüne gitmek durumundaydık, o yüzden oldu işte bi kere! 🙂 Ben bebeklere, evcil hayvanlara ve ihtiyar insanlara eşit derecede şefkat duyan biriyim. Onları görünce kalbim yumuşayıverir. Dolayısıyla üçünün uçak yolculuğu gibi önemli durumlarda verdiği rahatsızlık/huzursuzluk da benim için eşittir. (Hatırlarsanız köpeğimle de uçak yolculuğu yaptım; bir kez bile sorun çıkarmadı kafesinde uyudu.) Bebekle gidiş bayağı zordu bizimki az ağladı çok çığlık attı artık onu oyalamak için ne yöntemler bulacağımızı şaşırdık. Dönüşte ise tam 50 dk uyudu. 3 saatlik uçuşta bebeğin 50 dk uyuması nimet gibi bir şey. Verdiğimiz rahatsızlık için özür dileriz. Bilin ki çok enerji harcadık onu oyalayabilmek için. Şimdi gelelim biraz teknik konulara:

1)Bebeğinizin güncel pasaportu ve gerekiyorsa vizesi olması şart.

2)Yanınıza istediğiniz sayıda ve istediğiniz ebatlarda biberon alabiliyorsunuz. Suyu önceden dilediğiniz miktarda biberonların içine koymalısınız. Yani uçağa su şişesi sokamazsınız ama isterseniz uçaktayken su satın alabilirsiniz (ki bence bu çok saçma bir şey)

3)Toz mama kutusunu ebatı ne olursa olsun yanınıza alabiliyorsunuz (valiz kontrolleri esnasında kutunun içindekinin gerçekten mama olduğundan ve biberondaki suyun su olduğundan emin olmak için size tattırıyorlar. Bize yapılmadı ama aslında kural bu ve bence mantıklı) yalnız hoşuma gitmeyen bir şey var: şu x-ray cihazlarından her eşyanızı geçirmek zorundasınız siz de geçiyorsunuz malum. Bu makinelerin üstünde “cihaz çalışırken radyasyon yayar” yazıyor ve hem bizim canımız tehlikeye giriyor hem de bebek mamalarına ve biberon içindeki suya radyasyon bulaşıyor. Şu saçmalığa artık bir çözüm bulunsa nasıl olur??

4)Biz Pegasus ile uçtuk. 0-2 yaş arası bebek için ücret ödeniyor ve bebeğin 10 kg valiz hakkı oluyor(dikkat: cabin bag değil!) Ben kendi cabin bag hakkımı (8kg) bebeğin bezinden oyuncağına kadar uçak içinde gerekli olabilecek her şey için kullandım.

5) Yanıma meyve ve sebze püresi de almıştım sebze püresini önceden ısıtmıştım. Soğumuş olmasına rağmen bebişkom gayet güzel yedi.

6) Puset uçağa binene kadar sizde kalsın uçaktan iner inmez alıyorsunuz zaten bavul gibi beklenmiyor. Bazı kişiler 0-2 yaş arası bebeğe uçakta koltuk satın alıp bebeklerinin araba koltuğunu uçağa alıyormuş ve o şekilde oturtuyormuş. Ben hiç rastlamadım böyle bir şeye. Hem gereksiz masraf hem de yukarda dediğim gibi zaten dar olan alanı daha da daraltan bir durum.

7) En önemlisini sona sakladım: malumunuzdur Pegasus’un koltuk araları çok dar ben de rahat ederiz diye en ön sırayı ekstra parayla ayırtmıştım. Hem de daha rahat olmak için koridor yanı istedim. İnternet sitesi bana bebeğimin yaşını belirtmeme rağmen bu işlemi yapmama izin verdi. Havaalanında bir de ne görelim! Bebekle hem en ön sırada hem de koridor tarafında oturulması yasakmış. Çünkü ön sıra acil çıkış kapısıymış hem de zaten bebekler için olan oksijen maskeleri sadece pencere kenarında olurmuş. Ben site hiçbir sayfasında bu detayları belirtmezse  bunları nasıl bilebilirim??? Mecbur koltuğumuz değiştirildi ve hala para iadesi bekliyoruz… Aklınızda olsun ki paranızı kaptırmayın bunlara!

Not: Ben emzirmediğim için uçakta emzirmek hakkında hiçbir şey söyleyemem. Ama emzirmemenin hayatın her alanında olduğu gibi uçak için de çok rahat olduğunu söyleyebilirim.

Bir dahaki yazıya dek kendinize iyi davranın 🙂 İyi yolculuklar dilerim.

*

Bonjour les amis, aujourd’hui nous allons parler d’un sujet pratique qui intéressera sans doute les jeunes parents souhaitant voyager avec leur petit bébé…en avion !

Cette idée peut paraître stressante aux premiers abords : il est vrai qu’un tel voyage représente une certaine logistique et requiert d’anticiper un certain nombre de choses pour que tout se passe sans encombre. Nous avons fait cette expérience pour la première fois à la fin décembre de l’année dernière : nous avions décidé de célébrer l’arrivée de l’année 2020 à Istanbul, auprès de la famille “maternelle” de notre chère petite… et naturellement, il fallait prendre l’avion ! Nous avions évidemment pas mal de questions en amont. Voici quelques éléments importants à prendre en considération si vous êtes aussi dans notre situation :

N.B.: ces réponses ont été obtenues par le biais de Pegasus Airlines et de l’aéroport Bâle-Mulhouse. Nous remercions d’ailleurs toutes les personnes qui nous ont guidées lors de notre voyage.

1) tout d’abord, le passeport ou la carte d’identité : en France, un passeport pour bébé n’est valable que 5 ans contre 10 pour les adultes. Si vous voyagez en dehors de l’espace Schengen, il sera nécessaire d’en avoir un. Prévoyez tout de même d’entreprendre les démarches quelques semaines voire quelques mois avant le départ, on ne sait jamais. N’oubliez pas non plus qu’un visa peut être requis, les bébés doivent en disposer également !

2) les biberons : il est vrai que l’eau est une véritable problématique lorsqu’on passe la sécurité. Si votre bouteille est trop grande, vous devez soit la boire intégralement, ou bien la jeter purement et simplement. Avec un enfant, c’est différent. Vous avez la possibilité de prendre autant de biberons que nécessaire, pré-remplis avec de l’eau sans limite de quantité. Il nous a été expliqué que la sécurité peut demander que l’on boive un peu les biberons pour garantir qu’il ne s’agit que de l’eau. Lors de notre passage, à l’aller comme au retour, rien de tel nous a été demandé… Mais ça peut arriver, donc ne soyez pas surpris !

En cas d’allaitement artificiel, vous pouvez bien sûr prendre le lait en poudre avec vous en cabine. Nul besoin de préparer les biberons à l’avance, vous pouvez le faire le moment venu, lorsque votre petit a faim.

3) la nourriture pour bébé : idem pour les petits pots, vous êtes libres d’en prendre autant que nécessaire. En revanche, pour les pots “salés”, pensez à les chauffer avant votre départ, autrement ça peut être compliqué de s’arranger dans l’avion.

4) les bagages et la poussette : en voyageant avec Pegasus, tout billet enfant donne le droit de disposer de 10 kg de bagage maximum en soute, ce qui est fort pratique. Concernant la poussette, il faut simplement spécifier lors de la procédure d’enregistrement si elle est en plusieurs pièces. Vous avez normalement le droit de la garder jusqu’au moment de l’embarcation : quelqu’un viendra ensuite la chercher pour la charger dans l’avion ; à votre arrivée, vous la retrouverez lors de votre descente.

5) le siège : il faut savoir que lorsque vous voyagez avec un bébé, vous serez obligatoirement placés côté hublot. En effet, les masques à oxygène adaptés aux enfants sont placés dans cette rangée (lorsqu’une dépressurisation arrive, ces masques tombent devant nous – tout ceci est expliqué lors des consignes de sécurité, expliquées systématiquement avant le décollage). Concernant la ceinture pour bébé, un membre de l’équipage vous en donnera une : elle s’attache à celle du siège, de façon à ce qu’elles ne forment “qu’un”. N’hésitez bien sûr pas à demander de l’aide si vous ne parvenez pas à attacher bébé, mais ne vous inquiétez pas : ce n’est pas difficile 🙂

Voilà, on espère que ces éléments vous aideront dans votre voyage. Maintenant, l’important est aussi de veiller à ce que bébé soit le plus à l’aise et le plus occupé possible pendant le vol… Doudous et autres jouets seront utiles à cet égard.

Bon courage, et à très bientôt 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s