Fransa’da Nasıl Ehliyet Alınır? Bölüm 1

Merhaba! Yine çok ilgi çekeceğini öngördüğüm bir rehber yazısıyla daha karşınızdayım. Bugün Fransa’da nasıl ehliyet aldığımı (B ehliyeti) konuşacağız. Şunu tekrar edeyim: ben her yazımı konuyu bizzat tecrübe ettikten sonra yazarım. Kurgu ya da rastgele tahmin yoktur. Dolayısıyla en doğru bilgi bendedir. Hadi başlayalım!

*

Uyarı : benim Fransa’ya yerleşmeden önce ehliyetim yoktu. O yüzden, önceden ehliyeti olanların Fransa’da nasıl otomobil kullanabileceğine dair prosedür hakkında hiçbir fikrim yok. En doğru bilgiyi göçmen bürosu verecektir. Lütfen bunu bana sormayın.

*

1)Fransa’da öncelikle trafik kurallarına dair teorik sınavı (ETG) geçmeniz gerekiyor. İşin doğrusu, önce direksiyon dersi de alabilirsiniz ancak teorik sınavdan geçemezseniz direksiyon sınavına giremezsiniz. (Türkiye’de de böyle mi?) Teorik sınav, her sınav gibi çalışana kolay. Ben bir ayımı buna ayırmıştım. (Haziran 2018) Otuz gün boyunca gece gündüz sınava çalıştım (o zaman çocuğum yoktu, vakit zenginiydim, bütün gün evdeydim). Ay sonunda sınava girdim ve 40 soruda 39 doğru yaptım. Sınav ücreti 30 euro’dur. Adresinize en yakın postanede sınava giriyorsunuz. Sınav kaydınızı postanenin internet sitesinden yapabilirsiniz. (Kursunuzun sekreterinden de sizin için bu işlemleri yapmasını isteyebilirsiniz.) Sınavda herkese tablet ve kulaklık dağıtılıyor. Sınavı süre bitmeden tamamlarsanız çıkamazsınız, sürenin sonuna kadar sınav salonunda bekliyorsunuz. Süre sonunda gereçleri iade edip çıkıyorsunuz ve en geç 24 saate sonucunuzu maille alıyorsunuz. Ben sabah saatlerinde girmiştim, akşam sonucum gelmişti. Sınavı başarıyla geçmek için 40 sorudan en az 35 doğrunuz olması lazım. Bir soru yalnızca tek soru olabildiği gibi başka bir soru iki bölümden oluşabiliyor.

2)Auto-école seçiminde kolaya kaçmıştım, eşimin kayıt olduğu kursa kaydolmuştum. Hem kayıt parası verdim hem de sınava çalışacağım yazılıma kendi bilgisayarımdan erişmek için bir ücret ödedim. (kayıt için gereken belgeleri kurs sekreteri size söyler) Sınavı bir ayda başaracağım hiç aklıma gelmediği için yazılıma 6 aylık erişim ücreti ödemiştim. 6 ayın 5 ayı boyunca hiçbir şey yapmadım çünkü üşeniyordum. Son ay konsantre olmaya karar verdim ve başardım. (Teorik sınavı herkes çok zor buluyor; bence bunun sebebi ya Fransızcalarının iyi olmamasıdır ya çok iyi hazırlanmamış olmalarıdır ya da Fransız sınav zihniyetini hiç bilmiyor olmalarıdır). Siz ne kadar ücret ödeyeceğinize kendi kapasitenize ve müsaitliğinize göre karar verebilirsiniz. Ayrıca mutlaka code de la route kitapçığı almalısınız (Codes Rousseau). Ben o kitabı bir ayda hatmetmiştim. Hala hangi sayfasında ne var bilirim. Tabii trafik kuralları değiştikçe o kitabın yeni baskısını almanız gerektiğini unutmayın. Hem o kitaptan çalışıp hem de yazılım üzerinden pratik yaparsanız sınavı geçmemeniz imkansız gibi bir şey. Kursun sınıfında da çalışabilirsiniz ancak bu sınıflar çok basık ve küçük oluyor. Hiç gitmedim oraya ben; evde kendi kendime çalıştım. Anlamadığım noktalar olduğunda eşime sordum. Dürüst olmak gerekirse kayıt olduktan sonra kursa hiç uğramadım bile. (Ek bilgi: hiç kursa yazılmadan da candidat libre yani bağımsız sürücü adayı olarak da hem teorik hem direksiyon sınavlarına hazırlanabilirsiniz ama bunun prosedürü hakkında hiçbir bilgim yok. Bunu vurguluyorum ki bana bilmediğim detaylar hakkında mail atmayın)

3)Yazılımdaki testlerde dikkat etmeniz gereken diğer detay ise bazı soruların birden çok cevabı olduğudur. Yani 4 şık varsa iki veya üç şık seçmeniz beklenir. (Bir doğru şıkkı işaretleseniz bile tüm doğru şıkları işaretlemediğinizde yanlış cevap vermiş sayılıyorsunuz) Bazı soruların ise tek doğru şıkkı olur. Deneme testleri sizin en büyük yardımcınız çünkü asıl sınavın simülasyonu onlar. Ne kadar çok çalışırsanız sınav formatını o kadar az yadırgarsınız. Bunu aklınızdan çıkarmayın. Ben o kadar çok test çözmüştüm ki artık sorular başa sarmaya başlamıştı, her detay ezberimdeydi. Direksiyon sınavında asla şaşırtmalı soru olmaz (örneğin müfettiş, girilmez sokağa girmenizi asla istemez) ama teorik sınavda şaşırtmalar oluyor. Soruyu çok iyi okumanız lazım. Her soru birkaç saniye içinde cevaplanmalı yoksa otomatik olarak diğer soruya geçiliyor. Deneme testleri çözmek size hız da kazandıracak. (Soruları anlamanız için Fransızcanızın çok iyi olması gerektiğini söylememe gerek yok sanırım.)

4)Eskiden teorik sınav sonucunun geçerlik süresi üç seneymiş ancak artık beş sene. Yani teorik sınavı geçerseniz direksiyon sınavına girmek için beş seneniz (ve beş hakkınız) var. Elbette ben 39 doğru yapmışken ve hızımı almışken hemen direksiyon dersine başlamak istemiştim. Ancak hamile olduğumu ve istirahat etmem gerektiğini öğrenince planlarımı rafa kaldırdım. Neticede sadece hamileliğin bitmesini değil çocuğumun biraz büyümesini de beklemem gerekiyordu. Kızım 1 yaşına geldiğinde (mart 2020) günde 1 saat ondan ayrı kalabileceğimi düşünerek direksiyon dersine başladım. Ancak 4 saat ders aldıktan sonra pandemi patladı ve ben direksiyon hayallerine bir kez daha veda ettim.

Direksiyon derslerini ve sınavını anlatacağım yeni bölüme kadar şimdilik hoşçakalın 🙂 ETG’de başarılar dilerim, kolay bir sınav olmadığını baştan kabul ederseniz çok sıkı çalışırsınız.

Not: Aklıma başka detaylar geldiğinde bu yazıya eklemeler yapmam olasıdır.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s