Fransız Vatandaşı Olma Sürecim Bölüm- I
Merhaba. Benim için çok ama çok önemli bir rehber yazımla daha birlikteyiz. Bugün size nasıl Fransız vatandaşı olduğumu anlatacağım. Yazı üç bölümden oluşuyor. Unutmayın ki ben sadece “Fransız vatandaşı ile evlenme” yoluyla vatandaşlık elde ettim. Diğer yollar hakkında hiçbir bilgim yok. (Bu yazıyı okumadan önce “Fransız Vatandaşıyla Nasıl Evlenilir?” yazımı okumalısınız). Hadi başlayalım!
BÖLÜM-I : BAŞVURU DOSYASI
Elbette tüm süreç “evlilik yoluyla vatandaşlık almak” için gereken belgelere bakmamla başladı. Normalde yasaya göre, eğer bir Fransız vatandaşıyla evliliğinizin 4 senesi dolmuşsa vatandaşlığa başvuru hakkınız doğuyor. Ancak istenen belgelerden bir tanesi şöyle: “eğer 5 seneden kısa süredir evliyseniz Fransa’ya yerleştiğinizden beri size verilen tüm oturum izinlerinin (veya adresi ve kesintisiz kalıcılığınızı kanıtlayan başka belgelerin) dosyaya konması gerekiyor.” Burada “oturum izinleri” denmiş çünkü 4 senelik süre zarfında birinin süresi bitip yenisini almak gerekebiliyor veya kira kontratı gösterecekseniz taşınmış olabilirsiniz bu yüzden eski kontratlarınızı kesintisizliği kanıtlamak için dosyanıza koymalısınız. Açıkçası ben o eski oturum izinlerimi veya kopyalarını bulmakla uğraşmadım. Kira kontratlarımız da sadece eşimin adınaydı. O yüzden dosyam eksik olacağı için evliliğim dördüncü senesini doldurduğunda vatandaşlık başvurusu yapmadım. Nasılsa 10 yıllık oturum iznim vardı. Belgeleri bir araya getirmekle uğraşmak için çok motive de değildim dürüst olmak gerekirse. Hayatımın önemli bir bölümü birtakım işlerim için hep dosyalar oluşturmakla, belgeler toplamakla geçti. Biraz yorgun hissediyordum kendimi. Bu yüzden 5 seneyi doldurmayı bekledim ve evliliğim beşinci senesini doldurduğunda harekete geçtim.
Evliliğim beşinci senesini doldurduğunda artık yukarıda bahsettiğim belgeler istenmediği için daha rahattım. İstenen diğer belgeleri bir araya getirerek dosyamı oluşturdum. Belgeleri bir araya getirmek 1 buçuk ayımı aldı. (“Vatandaşlık başvurusu için gereken belgeler” listesine service-public resmi sitesinden kolayca ulaşabilirsiniz) Ben buraya, dosyama koyduğum belgeleri tek tek yazıyorum sizin için ama bunların sadece benim dosyama koyduğum belgeler olduğunu unutmayın ve resmi sitedeki “gereken belgeler” listesine bakmayı asla ihmal etmeyin.
-
- “Fransız vatandaşıyla evlilik yoluyla Fransız vatandaşlığına başvuru formu”nu doldurdum. Bu formdan 2 kopya istiyorlar. 2 adet vesikalık fotoğraf gerekiyor.
- 55 euro değerinde vatandaşlık başvuru vergisi yatırdım. İnternetten kolayca ödedim. Mailime gelen kanıtın çıktısını aldım dosyama koymak için.
- Dosyama, ücreti ödenmiş ve adresime postalanmaya hazır bir adet zarf, bir de yine ücreti ödenmiş ama üzerine adres yazılmamış 500 gr kapasiteli ve takip numaralı zarf koydum. İlk zarf bana gönderilmesi için, diğeri ise başvurumun Devlet’e transferi için.
- Türk kimliğimin fotokopisi (orijinalini mülakatta görmek istiyorlar) Dikkat: pasaport değil, kimlik
- Doğum akdimin orijinal kopyası (Türk Konsolosluğu’ndan temin ettim) Ayrıca ebeveynlerinizin doğum, evlilik gibi bilgilerinin olduğu belgeleri de dosyanıza koymalısınız. Bunları da Konsolosluk’tan temin edebilirsiniz kolayca. Konsolosluktan alacağınız tüm belgeler iki dilli olmak zorunda.
- 3 aydan yeni evlilik transkripsiyonunuz. Service-public sitesinden hesap açarak talepte bulundum. Belgeyi üç hafta içinde mailinize gönderecekler, çıktısını dosyanıza koyacaksınız.
- Çocuğumun Fransız doğum akdinin orijinal kopyası (Belediye’den 5 dakikada aldım)
- Eşimin Fransız doğum akdinin orijinal kopyası (doğduğu şehrin belediyesinden talep ettik, iki haftada postayla gönderdiler)
- Güncel oturum iznimin fotokopisi (orijinalini mülakatta görmek istiyorlar)
- Üzerinde eşimle ikimizin isminin yazdığı bütün belgeleri dosyama koydum (EDF faturası, arabanın ruhsatı, CAF belgesi, ortak banka hesabımız). Kira kontratı ve ev telefonu sadece eşimin üzerine olduğu için onları koyamadım. Koyabilen koysun.
- Ortak hayatın en az 4 senedir devam ettiğini kanıtlayan belge: gelir vergisi ödeme belgesi, Son 4 yılın vergi belgelerini dosyaya koydum. (2017, 2018, 2019, 2020) Üzerlerinde ikimizin de adı ve ikimizin de vergi numarası yazıyor.
- En az B1 seviyesinde dil yetkinliğini kanıtlamak gerekiyor. Bu seviye, nomenklatura III seviyesine denk geliyor. Ben dosyama direkt, Fransa’da yaptığım Master’ın diplomasının fotokopisini koydum. Master diploması, nomenklatura VII seviyesi anlamına geliyor. (diplomanın orijinalini mülakatta görmek istiyorlar)
- Son on yılda 6 aydan uzun süre boyunca yaşadığınız bütün ülkelerden adli sicil kaydı belgesi almak gerekiyor. Ben son on yılda 6 aydan uzun süre sadece kendi memleketimde yaşadığım için Türk Konsolosluğu’ndan aldım bu belgeyi.
Dosyamı RAR kanıtı isteyerek gönderdim. Zaten bu şekilde göndermek zorundasınız (yani postanızın ilgili merciiye ulaştığına dair kanıt talep ediyorsunuz postanede). Rar elinize geçtikten bir süre sonra dosyanızın eksiksiz olduğuna dair belge mailinize veya adresinize belediye tarafından (bana 1 ayda geldi) gönderilecek. Ve bir aday no’nuz olacak. (Dosyanızda eksikler var ise tamamlamanız için size geri gönderilecek) Aday no’nuz ile mülakat davetiyesi alacaksınız. İkinci etabı (mülakatı) anlatmak için yeniden bir arada olacağız. Şimdilik hoşçakalın. Kendinize iyi davranın.